Pekárna PETA BOHEMIA v Soběslavi vznikla v roce 1991. Základním cílem bylo navázat na tradiční ruční výrobu kvasového chleba, který se ještě v 70. letech minulého století v letních měsících vyráběl v nedaleké vesnici v klasické roštové peci. Tomuto cíli byl podřízen i výběr technologie spočívající na klasickém kopistovém hnětení těsta ve výměnných dížích a sálavém pečení v etážové peci.
V době éry baget to byla velká odvaha, ale jak se posléze ukázalo, byla to dobrá volba. Jako jeden z prvních zaměstnanců v pekárně začal pracovat pekař ze zmiňované pekárny. Po jistých peripetiích se nám podařilo vypiplat pěkný a chutný chléb. Chlebový kvas jsme dále použili pro výrobu dalamánků, které mají charakteristický tvar a který je od roku 1994 chráněn průmyslovým vzorem. Kvasový chléb a dalamánek jsou stále nosným programem pekárny.
K těmto výrobkům přibyly další – rohlíky, housky, vánočky, koláče a celý klasický sortiment pekařských výrobků běžného a jemného pečiva.
Výrobky byly prodávány zprvu ve vlastní malé prodejně a v Soběslavi. Postupně jsme začali zásobovat i okolí včetně města Tábora.
V roce 1996 byl sortiment rozšířen o smažené pečivo jako jsou koblihy, mašle, plněné taštičky, oříškové rohlíčky a produkci vícezrnných výrobků zejména běžného pečiva a některých chlebů.
V následujících letech stávající ruční dělení a tvarování běžného a jemného pečiva se stalo brzdou dalšího rozvoje sortimentu a kladlo značné nároky na kvalitu zaměstnanců, kterých byl stále nedostatek.
Za tímto účelem bylo v roce 1999 přistoupeno k druhé podstatné modernizaci celé pekárny. Byla pořízena tvarovací linka sestávající z automatické děličky a předkynárny, byla provedena přestavba sociálního zařízení, vybudována nová moderní klimatizovaná prodejna, systém balení pečiva, mytí přepravek a nová expedice. Provoz pekárny byl vybaven výkonnou vzduchotechnikou včetně ohřevu vzduchu. Systém pečení však zůstal zachován na bázi sálavého sdílení tepla.
Provedením této rekonstrukce se provoz pekárny zařadil mezi moderní provozy splňující veškerá kritéria kladená na výrobu potravin v rámci evropských standardů.
V roce 2003 jsme zahájili přípravu na certifikaci systému HACCP. Tento proces byl úspěšně dokončen udělením certifikace.
Ihned jakmile byla zavedena značka kvality KLASA, jsme přihlásili celkem 8 výrobků pro tuto značku. Všechny výrobky byly úspěšné. Nechyběly mezi nimi ani náš chléb a dalamánek.
Certifikaci HACCAP a značky kvality udržujeme stále.
V posledních letech se naše pekárna orientuje zejména na tradiční pekařské výrobky dle klasických technologií, bez zlepšovadel, barviv a chemikálií. Vyrábíme např. selské buchty, krájené ovocné koláče, ořechovou bábovku, loupáčky – vše podle receptur našich babiček.
Postupně zavádíme výrobky vyráběné z čistého másla.
Ve snaze připravovat pro zákazníka stále něco nového, zahájili jsme v roce 2008 vlastní výrobu čokoládových pralinek a ovocných dortů a následně výrobu klasického taženého štrůdlu.
Koncem roku 2009 jsme spolu se zemědělcem začali prodávat syrové kravské mléko.